Ne félj a csontkovácstól!

2019.05.06

"Recsegett-ropogott, alig bírt hazamenni, rosszabbul volt utána, mint előtte, kikoptak a csontjai..." - és még sorolhatnám a hallott történeteket. 

Még mindig meg tudnak lepni a páciensek - és elsősorban az újak - a csontkovácsolással kapcsolatban átélt vagy hallott történetekkel.

"Recsegett-ropogott, alig bírt hazamenni, rosszabbul volt utána, mint előtte, kikoptak a csontjai..." - és még sorolhatnám a hallott történeteket. 

Nagyon kevés, nem hiteles információk vagy rossz tapasztalatok mentén alakulnak ki az ilyen vélemények.

Egyik eredője lehet a rossz tapasztalat, ami abból ered, hogy valaki olyan kezelésben részesült, ahol az izmok fellazítása, kilazítása nélkül kapott csontkovácsolást, nem is csoda, hogy kellemetlen volt az illető számára.

Egy kezelés nálam a beszélgetéssel indul.

Megkérdezem, hogy mi a panasz, mióta áll fenn, milyen egyéb problémái vannak a paciensnek, milyen gyógyszereket szed, volt-e korábban csonttörése, műtéte, bármi, amiről érdemes tudni.

A beszélgetés során ismerkedünk és egyfajta bizalmi kapcsolat alakul ki ennek következtében.

Következő lépésben elkezdem masszázzsal kilazítani az izmokat és mivel már van ismeretünk egymásról, nem ütközöm görcsös ellenállásba, amit az információ és bizalom hiánya eredményezne.

Ezután kezdődik el a csontok kiigazítása, helyretétele. Ha nagyobb az elváltozás, akkor több alkalom szükséges a probléma korrigálásához.

A fájdalommentes csontkovácsolás a lépésről lépésre elv alkalmazásából épül fel.